2 Mayıs 2013 Perşembe

Felsefe Turizmi İlk Kez Sinop'ta Gündeme Taşındı


Sinop Üniversitesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Felsefe Kurumu ve Sinop Üniversitesi'nin iş birliğiyle düzenlenen Anadolu'da Felsefeye Yolculuk: 'Sinoplu Bir Filozof: Diogenes' konulu sempozyum, Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirildi. 

Türkiye Felsefe Kurumu ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Betül ÇOTUKSÖKEN, açılışta yaptığı konuşmada: 'Anadolu toprakları, uygarlığın ve kültürlerin birbirinden çok farklı görünümlerine ev sahipliği yapmıştır. UNESCO'nun kültür mirasımıza yönelik projeleri kapsamında yer alan 'Anadolu'da Felsefeye Yolculuk' Seminerlerinin ilki Denizli'de Hierapolis adı ile yapılmıştı. Bugün de Sinop Üniversitesi'nin ev sahipliği ile Diyojen Seminerini yapıyoruz. Bunu Kurumlar arası iş birliğinin güzel bir örneği olarak görüyoruz. Bu vesile ile günümüz insanını çağlar öncesi ile buluşturmuş oluyoruz. Diyojen'in düşüncelerini çağdaşımız bir düşünür gibi yorumlayacağız..' dedi. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Felsefe İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Harun TEPE de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN'la beraber oldukları Türkiye Milli Komisyonu'nun UNESCO hedefleri doğrultusunda, bilimin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yaptığını ifade ederek; Anadolu felsefesine ışık tutacak bu tür organizasyonların UNESCO eliyle yürütülüyor olmasının önemine değindi. Prof.Dr.Tepe, 'Kültür mirasının insanlığın ortak mirası olduğu düşüncesinin temelinde, filozofları da kültür mirası ve değerleriyle ilgilendirmenin Anadolu'da felsefenin geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda felsefenin geleceğine ilişkin ipuçları da sunabileceğini de umut ediyoruz'. şeklinde konuştu. 

Sinop Valisi Dr. Ahmet CENGİZ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN, Belediye Başkanı Baki ERGÜL, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun DİLEK açılış oturumunda yaptıkları konuşmalarda Sinop'un özelliği olan bir turizm merkezi olma yolunda yapılan çalışmaları destekleyen öneriler dile getirdiler